Monday, July 21, 2008

Decoupage

Pada kengkawan yang tanya camne nak decoupage ni step by step...ni pun di ambil dari sifu wani hehe....

How To Decoupage

1)tuang white gesso or for 1st step gesso boleh dicampur dengan acrylic paint kalo nak buat background berkaler atau guna acrylic sahaja pon boleh (without gesso)...

2)dap2 kan dengan spanbuat 2-3 lapisan supaya lebih kemas...tunggu sehinga kering lapisan pertama...dap lapisan kedua..biarkan sehingga kering sementara tunggu kering..

3)boleh la gunting2 tisu dulu...letak tisu pada botol...sapu glaze perlahan2 pd keseluruhan tisu kemaskan...

4)sapu ngan brush supaya hilang kedut n air bubble dan keseluruhan permukaan tisu dicover dengan glaze sudah siaap tunggu hingga kering...kalo takde hair dryer..boleh la biarkan selama 1 hari....kemudian sapu varnish

Credits To MASWANI, forum WMC

2 Lovely Comment:

Blog Widget by LinkWithin