Tuesday, October 6, 2009

Rasa masuk bilik pembedahan huhuhu

Salam semua,

hr ni kan kita nak citer pengalaman kita masuk bilik operation, mungkin org lain dah biasa..but for me this is my first time..hard to forget...hard to accept jugak heheh...

ok...kita kena masuk ward 29.09.2009..kerana pembedahan untuk buang hempedu..sebab dr kata hempedu kita dah rosak..dan ade batu dalam hempedu...

Day 1
so tepat jam kul 2 ..kita dah ade kat Ampang Putri Specialist Hospital...takut sebenarnya...tp buat selamba jela...so masa buat urusan nak masuk ke ward...nurse tu kata tak de single room dah penuh yang ade single deluxe..alahai single deluxe tu mahal..tp pikir2 nak bawak anak2..tak nak anak kaco org lain punye privasi so amik gakla....

pastu dah masuk bilik...ronggeng2 bukak tv seme...hubby balik ke umah jemput anak2 dari tadika dan taska...pastu dr pun masuk..dr ni suka masuk masa hubby tak de...bukan apa..kalau hubby ade ..senang sket..dia nak dengar ke apa kan..huhuhu..dr cakap...kalau ade masalah hempedu melekat ke tali perut atau banyak lemak dia tak kan buat prosedur laparoscopy(tebuk) dia akan buat pembedahan cam biasa..lagi la kita takut..siap nangis2 lagi..yela ko...1st time operation..takuttt.....

pastu hubby datang ...bgtau kat hubby..hubby kata nak takut apa..bukannya kita sedar masa dr buat pun...malam tu tak leh tido...dalam kul 2 lebih nurse masuk tanya..kita ok ke...sebab tak tido lagi masa tu...dia tutupkan lampu bilik..lagi la kita tak leh tido..sebab bilik tu besar...pastu bunyi mcm2 ..last2 kita gi bukak lampu huhuhu...pastu br leh tido


Day 2(operation day)

Pg2 dalam 7:30 bangun...padahal dah terkejut sebelum tu..tp saje peram mata..takut kooo..nak bayang operation..pastu...gi mandi seme..seme dah tak leh makan.sebab dah kena puasa dari jam 12 tengah malam...pastu call hubby tanya hubby kat mana..dah siap takut dah ni...dalam kul 8 lebih nurse datang suruh tukar baju yang kena ikat belakang..seme benda tak leh pakai(yang dalam2 ni ..tooot seme kena bukak)...kita tak tukar lagi ingat nak tunggu hubby...hubby lambat la plak..sebab dia gi beli bekpes dulu..last2 tukar la sendiri..pastu bila hubby sampai...dalam kul 9 lebih nurse suruh duk atas katil ..dia nak tolak ke bilik bedah..huhuhu..masa ni dup dap dup dap...berdebar toksah cakap...cuma kita duk baca dalam hati doa jela...masuk je operation room nurse tanya...ade darah tinggi tak, diabetis tak, asma tak..yela semua tu penting...pastu dah jawab seme..of course la jawapan seme tak...pastu masuk bilik ..pastu dia letak kita kat satu tempat...sebab dr yang bius tu nak tanya soalan plak...dr bius datang..tanya soalan yang sama gak..pastu siap tanya ade gigi longgar tak..sebab prosedur nak masukkan wayar dalam tekak..aduhai....pastu dah jawab seme..nurse tolak masuk dalam operation room..huhuhu...pastu dia masukkan drip dan pastu dia letakkan corong kat mulut kita suruh kita bernafas kat situ...last2 dengar dr bius tu cakap...lepas ni awak tido ..dia masukkan ubat..kita rasa kebas seluruh badan..pastu terus pengsan...yang kita ingat kita sempat tengok jam masa masuk bilik tu kul 10..dan kita sedar2 balik kul 12..sakit wooooooo.....tak lama tu..nurse datang tolak kita masuk bilik..tahan jela sakit tu....kita tido jela lepas tu..sudah selesai tp sakitt....dr cuma bg minum air biasa hr tu...dan mintak nurse inject ubat tahan sakit..lepas inject ubat tu...kita asyik nak tido jela..nak cakap2 ngan anak2 pun dah tak leh..huhu..masa ni hubby dan anak2 tido kat sini...dan 1st time kita try bangun nak gi buang air sendiri sebab tak selesa..bila nurse bg bekas nak kencing huh...bila bangun 1st time tu mcm2 rasa ade..huhuhu...ok habis day 2


Day 3(khamis)

Dr masuk tanya..samaada kita dah kentut ke belum..sebab pentingnya kentut untuk dapat makan...dan hr ni kita dah boleh minum mcm2 air, bukan air masak je...pastu tak lama tu nurse bg ubat angin untuk kentut...dan dr suruh kita gerak2 sket...supaya tali perut tu bergerak...tak lama tu kita dah kentut...seronoknye rasa..bgtau nurse..nurse kata dinner nanti br kita leh makan..tp soft diet la...ok la kan....dinner tu makan bubur nasi jela...but ok la kan...banyak ubat kena telan..tp sakit la operation ni..huh

Day 4(Jumaat)

Dr masuk tanya kita dah buang air besar ke belum...ni pun penting gak...dia nak tengok semua organ kita function...pastu masa ni kita dah boleh makan cam biasa..tp still soft diet.dia bg kita balik hr sabtu..sebab dia nak suruh kita rehat dulu jumaat tu...dan petang jumaat alhamdulillah kita buang air besar..jadi semuanya dah ok ..alhamdulillah...so kita rehat jela lepas tu...tp peliknya asyik nak buang air kencing je..penat gi toilet..

Day 5(sabtu)

Yahooooo dah balik umah tengahari..dan bermulalah hubby masak untuk kita..love u hubby..walau pun tak pandai sangat..tapi tak sia2 ajar masak nasik ari tu..senang jugak kemudian kan..heheheh

hmmmm

ok yang tu jela ...my experience tuk u oll baca...see u in next entry

2 Lovely Comment:

Blog Widget by LinkWithin